Askıda Robotik
Askıda Robotik, devlet okullarında STEM bazlı bir eğitim vererek 9-10 yaş grubunu teknoloji konusunda bilgilendirmeyi amaçlar.
1. GİRİŞ
Günümüzde, teknolojik gelişmeler sonucunda üretilen birçok cihaz ( cep telefonu, TV, uzaktan kumanda cihazları, elektrikli ısıtıcılar,tasarruf ampuller vb.) radyasyon yaymaktadır. Radyasyon; dalga, parçacık veya foton olarak adlandırılan enerji paketleri ile yayılan enerjidir. Yaptığımız proje ile çevreye yayılan bu enerjiyi elektriğe dönüştürüp kullandık. Projemiz, radyasyonun yoğun olarak yayıldığı yerlerde; nükleer santrallerde, röntgen makinelerinin bulunduğu hastanelerde, cep telefonu ve TV vericilerinin bulunduğu alanlarda bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir . Güneş panellerinin küçük bir parçası 300TL veya rüzgar güllerinin 1 tanesi 6500TL ama bizim projemiz bunlara göre daha ucuz . Projemiz geri dönüşüm noktasında yeni bir çalışma. Projemiz sayesinde atıl vaziyette olan bu enerji kaynağından, elektrik üretmeyi başardık.
2. YÖNTEM
Havada milyonlarca sinyal var (TV, RADYO, GSM vb.) bu sinyallerin tamamını alıp bir elektronik devreye aktarmak ve bu sinyalleri elektriğe dönüştürmek için araştırmalarımıza başladık. İlk olarak TV ve radyoların alıcı (tuner) bölümlerini inceledik. Sonrasında ise basit bir alıcı devresi tasarladık, alıcı devresine gelen sinyalleri elektriğe dönüştürmek için bir dönüştürücü (invertör) devresi yaptık.
Dönüştürücü devresini alıcı devresine eklemek suretiyle projemizi gerçekleştirdik. Deneyimizi gerçekleştirirken, projemizin anten kısmını havaya doğru açtığımızda 0,2V. gerilim elde ettik.
Böylelikle havadaki TV ve RADYO sinyallerini elektriğe dönüştürdük. Antenin yerini ayarlarken ampule yaklaştığında gerilimin daha da arttığını voltmetre üzerinde gördük, sonrasında TV ve cep telefonu üzerinde de bir deney gerçekleştirdik, elde ettiğimiz gerilimi voltmetre üzerinde okuduk ve not aldık.
Böylece projemizin, cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaya karşı daha verimli çalıştığını tespit ettik. Elektronik devremiz üzerindeki kapasitörlerin değerini arttırarak depoladığımız gerilimi daha da arttırdık. Bir sonraki aşamada devremizin çıkışına bir LED diyot yerleştirdik. Elde ettiğimiz elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştürdük. TV, tasarruf ampul ve cep telefonu üzerinde gerçekleştirdiğimiz deneyimiz neticesinde elde edilen değerler aşağıdaki tabloda olduğu gibidir.
2.1. ELDE EDİLEN VERİLER:
-ÖLÇÜM YAPILAN CİHAZLAR / ÖLÇÜLEN GERİLİM (volt)
-Tv / 3,16V
-Tasarruf ampul / 2,23V.
-Ceptelefonu / 1,269V.
Proje Bütçesi:
ELEKTRONİK DEVRE TASARIMI(SCHOTTKY DİYOT-KONDANSATÖR-DELİKLİ BOARD-TELESKOPİK ANTEN): 45TL.
3. BULGULAR
Teleskobik antenimize radyo dalgaları yayan bir araç (telefon) yaklaştırıldığında 10 saniyede 1,269 voltluk bir gerilim elde edildi. Bu değerin zaman geçtikçe de arttığı gözlemlenmiştir.
4. SONUÇ - TARTIŞMA
Tespit ettiğimiz problemler, ürettiğimiz çözümler ve yaptığımız deneyler neticesinde projemizi gerçekleştirdik.
5. ÖNERİLER
Gerçekleştirdiğimiz projenin kurulum aşamasında çok bir maliyeti olmadığından radyo dalgaları yayan her yerde kullanılabileceğini düşünüyoruz.
BÜTÇENİN KULLANIMI
-1500-2000 TL arası 3D yazıcı ; devre elemanlarının açıkta kalmaması için.
-1500TL devre elemanları ücreti ; yaklaşık 20 tane deney prototipi için.
-500TL bize fon sağlayan destekçilerimize hediyelerinin karşılanması.
KAYNAKÇA
*Elektronik Projeler Kitabı (A.K. MAİNİ)
* MEGEP radyo-televizyon yapım ve yayıncılığı
* MEGEP Elektronik ders notları
*Televizyon tekniği ve çalışma prensipleri (İsmail ÇELTEKLİGİL)
*Elektronik devre tasarımı ile ilgili internet sitelerinde araştırılma yapılması. Radyasyon ve etkileri ile ilgili internetten araştırma yapılması.
DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ
Güzel çalışma olmuş fikirleriniz geliştirilebilir. Havadaki milyonlarca sinyali kullanarak daha büyük bi enerji elde ederek ve dahada büyüğü Dünyadaki elektromanyetik dalgaları içine hapsederek Türkiyenin enerji ihtiyacı karşılanabilir. Dahada geliştirin bu projeyi. Başarılar.
PROJE HER AYRINTISINA KADAR ANLATILDIĞINDAN ÇALINMA RİSKİ YOKMU?
Askıda Robotik, devlet okullarında STEM bazlı bir eğitim vererek 9-10 yaş grubunu teknoloji konusunda bilgilendirmeyi amaçlar.
FIRSAT EŞİTLİĞİ OYUNCAKLARLA BAŞLAR. İhtiyacına uygun oyuncak, her çocuğun hakkıdır.
Güzel geliştirilmiş bir proje bu devre şemasını ve mekanızmayı büyüterek daha iyi bir çalısma elde edebilirsiniz...Güzel olmuş başarılar