Gören Ellere Oyuncaklar
FIRSAT EŞİTLİĞİ OYUNCAKLARLA BAŞLAR. İhtiyacına uygun oyuncak, her çocuğun hakkıdır.
Karakod, yazılım öğrenmeyi amaçlayan genç nesilleri yazılıma teşvik edip, yazılımı ve yazılım mantığını en iyi yoldan en eğlenceli şekilde öğretmeyi amaçlayan platformdur.
Karakod Masaüstü uygulaması sayesinde, yazılım öğrenmek isteyen kişi veya kişiler; yazılımı rakiplerinden farklı olarak kodlu veya kodsuz bir şekilde öğrenebilmektedir. Kullanıcıyı “nesne tabanlı programlama” yolu ile yazılıma hazırlayan Karakod, tamamen Türkçe kodlama dili ile yazılım mantığını öğretip aynı zamanda gerçek programlama dilindeki karşılığını göstermektedir. İçinde yer alan Eğitim ve Test bölümü sayesinde birden fazla aktivite gerçekleştirebilir. Giriş bölümünde yer alan videolar sayesinde ise uygulamayı nasıl kullanacağını öğrenebilir veya Eğitim kısmında yer alan öğretmenlerden birini seçerek eğitim alabilir. Kolay ve anlaşılabilir arayüzü, Karakod’u eğlenceli bir hale getirmiştir. Kullanıcı oluşturduğu projesine kodlu veya kodsuz dilediği gibi yaratıcı tasarımlar yapabilir. Karakod mobil uygulaması sayesinde, kullanıcı Karakod hakkında bilgi edinip, aynı zamanda diğer yazılım dillerini öğrenebilir ve testler çözerek kendisini test edebilir. Karakod, şuan sadece Windows masaüstü ve mobil Android platformda yer alsa da yakında web ortamına da aktarılacaktır. Kendine has Türkçe Programlama Dili dışında diğer programlama dillerini gösteren Karakod, kullanıcının tamamen kariyerine yönelik adımlar atmasını sağlamaktadır.
Projenin Amacı
Karakod, yazılım öğrenmeyi amaçlayan genç nesilleri yazılıma teşvik edip, yazılımı ve yazılım mantığını en iyi yoldan en eğlenceli şekilde öğretmeyi amaçlayan platformdur. Karakod Masaüstü uygulaması sayesinde, yazılım öğrenmek isteyen kişi veya kişiler; yazılımı rakiplerinden farklı olarak kodlu veya kodsuz bir şekilde öğrenebilmektedir. Kullanıcıyı “nesne tabanlı programlama” yolu ile yazılıma hazırlayan Karakod, tamamen Türkçe kodlama dili ile yazılım mantığını öğretip aynı zamanda gerçek programlama dilindeki karşılığını göstermektedir. İçinde yer alan Eğitim ve Test bölümü sayesinde birden fazla aktivite gerçekleştirebilir. Giriş bölümünde yer alan videolar sayesinde ise uygulamayı nasıl kullanacağını öğrenebilir veya Eğitim kısmında yer alan öğretmenlerden birini seçerek eğitim alabilir. Kolay ve anlaşılabilir arayüzü, Karakod’u eğlenceli bir hale getirmiştir. Kullanıcı oluşturduğu projesine kodlu veya kodsuz dilediği gibi yaratıcı tasarımlar yapabilir. Karakod mobil uygulaması sayesinde, kullanıcı Karakod hakkında bilgi edinip, aynı zamanda diğer yazılım dillerini öğrenebilir ve testler çözerek kendisini test edebilir. Karakod, şuan sadece Windows masaüstü ve mobil Android platformda yer alsa da yakında web ortamına da aktarılacaktır. Kendine has Türkçe Programlama Dili dışında diğer programlama dillerini gösteren Karakod, kullanıcının tamamen kariyerine yönelik adımlar atmasını sağlamaktadır.
Visual Studio
Visual Studio etkileşimli geliştirme ortamı (IDE) bir yaratıcı launching görüntülemek ve kod, neredeyse her türlü düzenleyin ve sonra hata ayıklama, yapı ve Android, iOS, Windows, web ve bulut uygulamaları yayımlamak için kullanabileceğiniz bir ortamdır. Sürümleri Mac ve Windows için kullanılabilir. Visual C# ve Xamarin veya Visual C++ kullanarak farklı platformlar için yerel mobil uygulamalar veya JavaScript Apache Cordova ile kullanarak karma uygulamalar oluşturabilirsiniz. Unity, gerçekleşmemiş hesabı, DirectX, Cocos ve daha fazla bilgi için mobil oyunlar yazabilirsiniz. Visual Studio çalıştırın ve Android uygulamalarını hata ayıklamaya yardımcı olması için Android öykünücüsünde içerir.(Microsoft-2017).
Yöntem
Projenin öncelikle iki platformda çalışması amaçlanmıştır. Proje, şuan sadece Windows masaüstü ve mobil Android platformda yer alsa da yakında web ortamına da aktarılması hedeflenmektedir. Windows ve Android platformlar Microsoft Visual Studio kullanılarak, Form Application(Masaüstü) ve Xamarin(Android) platformlarında hazırlanmıştır.
Proje Yapım Basamakları
Windows masaüstü platformu
Android mobil platformu
İçinde yer alan Eğitim ve Test bölümü sayesinde birden fazla aktivite gerçekleştirebilir. Giriş bölümünde yer alan videolar sayesinde ise uygulamayı nasıl kullanacağını öğrenebilir veya Eğitim kısmında yer alan öğretmenlerden birini seçerek eğitim alabilir. Kolay ve anlaşılabilir ara yüzü, Projeyi eğlenceli bir hale getirmiştir. Kullanıcı oluşturduğu projesine kodlu veya kodsuz dilediği gibi yaratıcı tasarımlar yapabilir. Proje mobil uygulaması sayesinde, kullanıcı proje hakkında bilgi edinip, aynı zamanda diğer yazılım dillerini öğrenebilir ve testler çözerek kendisini test edebilir.
Bilişim bölümünde yapılan derslerde öğrenci arkadaşlarımızın; uygulama yaptığımız platformda zorlandıklarını ve platform ara yüzü gereği kullanımının zor olması arkadaşlarımızın zorlanmasına vesile oluyordu. Buna karşı olarak arkadaşlarımıza ne kadar yardımcı olmaya çalışsak da bu olay birkaç kişi ile sınırlı kalıyordu. Bunun üzerine kendi aramızda oluşturduğumuz yazılım grubu ile haftanın belli bir gününde bir veya iki saatlik bir yazılım dersi tekrarı yapma kararı aldık. Aldığımız bu karar grubumuzun notlarını bir nebze yükseltse de bir süre sonra grubumuzun sayısı kontrol edilemeyecek düzeye çıktığı için bırakmak zorunda kaldık. Bunu üzerine aklımıza farklı bir yöntemin gelmesi pek de uzun sürmedi. Derslerde kullandığımız platform dışında daha basit ve temel düzey bir proje geliştirme kararı aldık. Yapacağımız proje üzerinde uzun bir süre konuştuk nasıl yapılır, kaynaklar neler, bilgimiz yeterli mi ve bu proje bizim sorunumuzu ortadan kaldırır mı? Gibi birçok konu tartışıldı ve akabinde projeyi yapma kararı aldık. Proje hazırlanmadan önce hem bilgisayar hem de mobil platformlarda yer almasını istedik. Okulda derslerden öğrendiğimiz bilgi dahilinde projeyi yapmamız ne yazık ki mümkün değildi. Zaten içimizde kaynayan bir yazılım sevdası var bunun üzerine araştırmalar yapmaya başladık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde projemizin temelini Microsoft Visual Studio yazılım geliştirme ortamı sayesinde attık.
Temeli attıktan sonra sınıf arkadaşlarımızdan görüş ve fikir aldık. Aldığımız fikirler doğrultusunda ilerlemeye özen gösterdik. Tamamen deneyim sonucu bir uygulama çıkarmak istiyorduk. Projemize eklenen birçok özellik dışında mobil platforma da bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Mobil platformun temelini yine Microsoft Visual Studio Xamarin platformu sayesinde attık. Masaüstü projemize destek olacak olan bu mobil platformumuzda eğitimler ve testlerin olması bize yeterliydi. Aynı zamanda projemizin amacı sadece yazılım öğretmek değil aynı zamanda farklı yazılım dillerini tanıtmaktı. Zamanla gelişen projemize farklı yazılım dillerinden örnekler koymaya karar verdik. Bunun dışında şu anda birçok özelliğe sahip olan projemiz geniş ve eğlenceli arayüze sahip. Yaklaşık üç ay süren bir prototip serüveni ardından son halini sınıf arkadaşlarımıza denettirdik. Etkinlikler sonucunda arkadaşlarımızın fikirlerini tek tek aldık. Projemizi geliştirirken planlı bir şekilde geliştirmek bizim için çok önemliydi. Çünkü planlı çalışmak sağlıklı düşünmenin anahtarıydı. Sağlıklı düşündüğümüz zaman daha iyi şeyler üreteceğimizi biliyorduk. Ortaya daha iyi bir proje çıkarmak için Asana.com platformundan yararlandık.
Bulgular
Projemizin ilk örneğini sınıf arkadaşlarımıza sunduğumuzda ilk kullanıcı deneyimini yaşamış olduk. Sadece bizim eklemek istediklerimizin dışında kullanıcı deneyimi ve kullanıcı yorumu doğrultusunda çalışmak bizim ilk kurallarımızdan biriydi. Sürekli farklı kişilere gösterip yeni görüşler almak istedik.
Sonuç
Yaptığımız Karakod platformu sayesinde yazılım öğrenmek isteyen kullanıcıları nesne tabanlı programlamaya hazırlayıp aynı zamanda programlama mantığını en iyi şekilde öğretmektedir. Sadece tek bir yazılım diline yönelik olmayıp diğer yazılım dillerini de kullanıcıya göstermektedir. Buradaki amacımız kullanıcının diğer yazılım dillerini gözden geçirmesi ve iyi tanımasıdır. Yazılıma merak salmış kullanıcıların ileriye yönelik en iyi kariyeri sağlamalarını küçük yaştan itibaren amaçlıyoruz. Projemizin son halini sınıf arkadaşlarımız denedikten sonra, sonuç olarak;
Karakod, rakiplerinden farklı olarak; hem kodlu hem de kodsuz program yazma sistemi geliştirmiştir. Tamamen Türkçe bir yazılım dili kullanılarak, kullanıcılara Türkçe kod yazma deneyimini yaşatmaktadır. Sadece sürükle bırak sistemi dışında rakiplerinden farklı olarak kullanıcıya nesne tabanlı programı mobil uygulaması ile destekleyerek kodlu veya kodsuz bir şekilde öğretmektedir. Diğer rakiplerimizin yaptığı sadece Algoritma kurma yeteneğine yönelik çalışmaların aksine Karakod, hem algoritma geliştirme yeteneğini geliştirip hem de kod yazmanın temelini eğlenceli bir şekilde öğretebilmektedir. Kullanıcıların kodlama ile yaptıkları tasarımlar tamamen hayal gücüne bağlı olup kullanıcıya yazılımcı deneyimini küçük yaşta yaşatmaktadır.
Öneriler
Karakod şuanda Android Mobil ve Windows Masaüstü ortamlarda yer almaktadır. Günümüzde akıllı telefon kullanımlarının artışı üzerine Karakod’a mobil uygulama ile destek verme kararı aldık. Bunun üzerine kullanıcı Karakod Mobil Uygulamasında; hem Karakod hakkında bilgi edinip, hem de farklı diller hakkında bilgi sahibi olabilecekti. Yakın zamanda Web ortamına aktarılması durumunda, mobil veya masaüstü fark etmeksizin her ortamdan erişime açılabilir. Web site ortamına aktarıldığı durumunda 7’den 70’e herkesin erişebilmesi mümkün olabilir.
Bir yazılım geliştirme platformunda olması gereken en önemli şey o platformun erişilebilirliği ve yazılıma nasıl teşvik ettiğidir.
HEPİNİZE DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.
FIRSAT EŞİTLİĞİ OYUNCAKLARLA BAŞLAR. İhtiyacına uygun oyuncak, her çocuğun hakkıdır.
Askıda Robotik, devlet okullarında STEM bazlı bir eğitim vererek 9-10 yaş grubunu teknoloji konusunda bilgilendirmeyi amaçlar.