Gören Ellere Oyuncaklar
FIRSAT EŞİTLİĞİ OYUNCAKLARLA BAŞLAR. İhtiyacına uygun oyuncak, her çocuğun hakkıdır.
Genel Özellikleri
Amacı
Genel Tanımlar
Jammer (Sinyal Kesici)
Cep telefonlarının günümüzde yaygınlığını tartışmaya gerek yok. Artık bir organımız haline gelmiş durumdalar. Ancak bazı ortamlarda cep telefonları tehlikeli ya da istenmeyen bir durum oluşturuyor; bu durumda cep telefonlarını etkisiz hale getirmek için jammer(sinyal bozucu) kullanılıyor. Bu yazımızda jammerın nasıl çalıştığını, iç yapısını sizler için inceledik.
Jammerlar cep telefonu ile aynı frekansta, iki sinyalin ters düşeceği ve birbirinin etkisini yok edecek kadar güçte sinyal göndererek cep telefonu sinyalini bozar.
Türkiye'de bulunan bant aralıkları şöyledir:
- 800MHz (Band 20)
- 900MHz (Band 8)
- 1800MHz (Band 3)
- 2100MHz (Band 1)
- 2600MHz (Band 7)
Bu frekansları engelleyecek jammer tasarımları mevcuttur tahmini 4 tanede farklı anten kullanılıp güçlendirlecektir.
Drone
Drone, İngilizce’de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık daha ulaşılabilir.
Proje başlangıcı için özel drone kullanımından ziyade Dji markasının Phantom 4 Pro modeli üzerinden bir portotaf oluşturmayı planlıyorum. Kamera özelliği bulunan bu dronun güçlü tasarımını genel baz alacağım. İleri ki seviyeler için yüksek güçte motorlar düşünüyorum özel tasarım bir devre kartı ve antenleri planlıyorum. Kumandada ufak oynamalar jammer kontrollü için.
Droneların Çalışma Frekansları
Phantom 4 pro çalışma frekansı 2400MHz bu bizim jammerlarımızdan etkilenmesine sebep olacaktır ama yasal olan başka bir RF frekansında kontrol için modifeye edilebilir. Eski versiyonlarından Phantom 3 Standart paket 5,825 GHz 5,725 GHz aralığında kontrol edilebiliyor bizimde tasarımızıda o aralık seçilebilir.
Güç Kaynağı
Güç kaynağı alt bölgede hem dronu hemde jammerı besleyecek kapasitide artırılarak drona çok ağır olmayacak yaklaşık 200 gr civarı lityum iyon değiştirelibilir bir batarya sunulacak.
İç Yapıları
Jammer Tasarımı
Her jammer cihazı sinyal göndermek için antene sahiptir. Bazılarında elektrik kabinin içinde yer alır. Güçlü jammerlarda ise anten daha geniş menzil sağlamak amacıyla haricidir ve belirli frekanslar için ayarlanabilir.
Jammerın ana bileşenleri aşağıdaki gibidir:
►Voltaj Kontrollü Osilatör: Cep telefonu sinyali ile girişecek radyo sinyali üretir.
►Düzenleyici Devre: Osilatöre voltaj göndererek jammer sinyalinin yayın yapacağı frekansı kontrol eder.
►Gürültü Üreteci: Cep telefonu sinyalini bozmak için belirlenen frekans aralığında rastgele çıktılar üretir.
►RF Yükselteci: Radyo frekansının gücünü bir sinyali bozmaya yetecek kadar artırır.
Küçük jammerlar pil ile çalışır. Bazıları cep telefonu gibi görünür ve cep telefonu bataryası ile kullanılabilir. Güçlü olanlar ise standart bir çıkışa ya da aracın elektrik sistemine bağlanabilir.
Yukarıdaki temel elemanlardan oluşuyor tasarım sırasındaki basit bir devre planı hesaplanması;
Proje Güncellemeleri
Ekibimiz
ALİ POLAT
EMRE PEHLİVAN
METEHAN PEHLİVAN
ÖNEMLİ !!!
Projemi savunma sanayi sektöründe aktif çalışan şirketlerle birlikte ortak yönetebilirim. Her türlü fikir, öneri, eleştiriye açığım yardımlarınızı bekliyorum.
FIRSAT EŞİTLİĞİ OYUNCAKLARLA BAŞLAR. İhtiyacına uygun oyuncak, her çocuğun hakkıdır.
Askıda Robotik, devlet okullarında STEM bazlı bir eğitim vererek 9-10 yaş grubunu teknoloji konusunda bilgilendirmeyi amaçlar.